NaNo-forberedelser

Å, vel, det er ikke alltid ting går som planlagt når man har tre barn, mann, hund og øvrig familie med alt det innebærer. Uansett, jeg lovet å si noen ord om hvordan jeg forbereder meg til NaNoWriMo.

Steg numero uno er å finne ut HVA og HVILKEN.

Hva vil du skrive = hvilken historie.

Jeg er en slik type som egentlig ikke har en fast sjanger. Jeg leser og skriver hovedsakelig krim og fantasy, med alle de underkategoriene det innebærer. Grøss, thriller, dystopi, high-fantasy, mysterier, you name it. Jeg finner også på å skrive historier for barn, men da går det mest inn under fantasy på en eller annen måte.

I tillegg har jeg også alltid minst tre historier i hodet på en gang, så det er ikke bare lett å bestemme seg for hvilken historie jeg vil fokusere på. Det er et spørsmål om å velge den tydeligste stemmen.

Stemmen, sier du? Alle historier har sin egen stemme, og ofte begynner de litt i det små, med å gi små glimt av en historie, kanskje en spesiell hendelse, en dialog eller lignende. Andre ganger smeller mesteparten av plottet rett i deg og krever å bli forløst.

Som regel er det en form for mellomting, i hvert fall hos meg, men når jeg skal inn i et prosjekt som NaNo går jeg for den stemmen som har formidlet seg tydeligst.

I år er det historien jeg egentlig skulle skrevet i fjor. Det er et litt vondt prosjekt, for denne historien har hatt det med å dukke opp når livet har vært litt hardt og vanskelig. Siden den siste tide har vært akkurat det er det ikke overraskende at det er nettopp denne historien som har trengt seg frem.

Neste steg er alltid en splitter ny notatbok. Om du velger ei skriveblokk med linjer (eller uten) fra Kiwi, eller føler deg mest inspirert i en gotisk mønstret snasen sak fra bokhandelen, eller et nytt dokument i Excel er ett fett så lenge du starter med blanke ark.

Og her kommer nok det som skiller alle forfattere fra hverandre, for her er alle forskjellige. Noen skriver nøye ned alt fra hudfarge på alle karakterer til små og store hendelser. Tidslinjer utarbeides nøye, og lite er overlatt til tilfeldighetene. Andre starter med den første bokstaven og fortsetter med resten. Noen hopper frem og tilbake i historien og syr sammen til slutt. Andre igjen har en kombinasjon av alle eller noen av disse måtene.

Som du skjønner er det mange måter å skrive en historie på, faktisk mener jeg det er like mange måter som det finnes forfattere. Minst.

Personlig har jeg ofte bilder av flere av scenene i historien i hodet, og skriver meg frem til dem. Jeg oppdager at karakterene mine brått gjør ting jeg ikke hadde forutsett, og det er så utrolig spennende og morsomt!

Notatboken min fyller jeg til å begynne med, med stikkord om disse scenene, og deretter tanker og ideer etter hvert som prosjektet skrider frem. Derfor liker jeg best å notere med penn og papir, for det blir ofte mye streker og adspredelser underveis. En mer, tja, organisert person ville nok sikkert gjort det annerledes, men dette fungerer for meg.

Så da er jeg i grunnen i gang. Jeg liker å ha det litt løst og fritt, slik at ordene og tankene kan strømme som de ønsker. Andre trenger kanskje litt fastere rammer for å få det til å fungere.

Nå er vi på dag 3, og jeg er fremdeles i rute!

 

#nanowrimo #forfatter #forfatterspire

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Fjærpennen

Fjærpennen

29, Nord-Aurdal

Jeg er Karoline. På denne bloggen vil du som stort sett ikke finne lange avhandlinger. Nei, her blir det i hovedsakt korte betraktninger og tanker rundt det jeg holder på med i øyeblikket. Så da vet du det :) Kontakt: karoline.sveen@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits