Hva kjennetegner ei novelle?

Et tema jeg for øvrig syntes var kjedelig på skolen, var kjennetegn på ulike skriverier. Det være seg eventyr, noveller, kåseri m.m.

Jeg forsto så klart det var viktig å vite dette, så man kunne skille de forskjellige, men jeg antar jeg tok det så fort at den uendelige terpingen ga meg gnagsår i ørene,

I dag synes jeg faktisk det er mer interessant. Jeg går ikke punktvis gjennom ei huskeliste, men bryter reglene der jeg føler for. Dog, for nye novellister er det kanskje greit å få en påminnelse om hva som hører med i en novelle.

1: Noveller starter rett i en handling, så kalt in-medias-res. Dette er særlig ypperlig for en handlingsdrevet novelle, men for noveller som styres mer av følelser anser jeg det ikke som det aller viktigste, men igjen kommer det an på hva man ønsker å oppnå.

2: Ei novelle begrenses av lengden, den skal være kort, men hva som er kort avhenger nok av øyet som ser. Skriver man for ukeblader har man en ordgrense å forholde seg til.

3: FÅ personer. Siden ei novelle ikke er voldsomt lang, vil det bli forvirrende om man drar inn utallige personer. Man kan alltids ha en biperson som går forbi, men unngå å navngi mennesker som ikke er viktige for historiens fremdrift.

4: Novellen foregår som regel innenfor et kort tidsrom. Noen ganger kan man ha foretatt et "tidshopp", men det må gjøres tydelig, og uten at man forklarer det for voldsomt. Som regel foregår all handling innenfor samme døgn.

5: En novelle har gjerne en spenningskurve som stiger mot historiens slutt, og blir ofte enda bedre om man slenger inn en uventet vending på slutten.

6: Slutten er gjerne åpen, med rom for tolkning. Personlig synes jeg ikke alltid det er nødvendig, av og til synes jeg åpne endinger er irriterende og unødvendige, mens andre ganger gjør det seg bra. Igjen, det kommer helt an på historien.

7: Noen ganger får man hint tidlig i novellen om hva som vil skje til slutt- dette kalles frempek. Min egen novelle "Høye Hæler" som ligger ute på bloggen er et eksempel på det, men ofte er det mer subtile hint enn man finner akkurat der.

8: Allusjoner brukes ofte i noveller- det vil si at man trekker inn sitater eller deler av andre tekster (også sangtekster). Dette anser jeg ikke som en nødvendighet, men i blant passer det, og fra tid til annen er det nødvendig :)

9: Man bruker ofte hentydninger i stedet for klar tekst.Dette er noe jeg liker veldig godt ;)

Typewriter close up shot, concept of story, Once Upon a Time
 

Ellers er det plottet som stort sett driver en skriver fra vettet. HVA skal historien handle om? HVORFOR skjer slik og sånn? Hva får hovedpersonen til å handle som h*n gjør?

Kort sagt: Hva kjennetegner en god historie? Jeg skal prøve å komme med noen punkter på det neste uke, selv om det nok blir en del vanskeligere. Det som er en god historie for meg, er ikke nødvendigvis det for deg. Allikevel er det gjerne noen element som går igjen.

- Karoline

 

#novelle #skrivenovelle #novellekjennetegn #forfatterspire 

Én kommentar

Hr. Kreatur

12.01.2017 kl.13:15

Hei! Takker for nyttig innlegg! Det er greit å være klar over reglene, men som du er inne på hender det jo også at man finner sin egen form, i alle fall for enkelte tekster. Jeg var litt for streng i starten, men når jeg tenker tilbake likte jeg utfordringen med å følge en viss standard, spesielt det med personvinkling og at det gjerne skal være et begrenset tidsforløp. Det er jo ingen hindring, man må bare tenke litt annerledes :) Fin uke videre!

Skriv en ny kommentar

Fjærpennen

Fjærpennen

28, Nord-Aurdal

Jeg er Karoline. På denne bloggen vil du som stort sett ikke finne lange avhandlinger. Nei, her blir det i hovedsakt korte betraktninger og tanker rundt det jeg holder på med i øyeblikket. Så da vet du det :) Kontakt: karoline.sveen@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits